Ultrazvuk štitnjače

Uz krvne pretrage, ultrazvučni pregled (UZV) štitnjače je osnovna dijagnostička metoda kada se radi o štitnjači.  Ultrazvuk dobro pokazuje smještaj, građu, veličinu i oblik štitnjače. Također, otkriva promjene u štitnjači, kao što su čvorovi, ciste, upale, tumori. Ako pacijent ima potrebu za pregledom svih struktura u vratu (štitnjače, doštitnih žlijezda, limfnih čvorova), onda je potrebno naglasiti i naručiti se na ultrazvuk (UZV) vrata.

Kada treba napraviti ultrazvuk štitnjače?

Ova vrsta pretrage obavlja se u sklopu specijalističkog pregleda na koji pacijent dolazi preventivno ili je već na redovitim kontrolama bolesti štitnjače. Naša praksa je da na temelju kliničkog pregleda liječnik specijalist procijeni je li pacijentu potrebno napraviti  i UZV štitnjače kako bi imao bolji uvid u građu samog organa.

Kako izgleda ultrazvuk štitnjače i kako se pripremiti?

Ultrazvučni pregled štitnjače vremenski traje kratko, a na kraju pregleda pacijent dobiva nalaz kojim se evidentira izgled i stanje štitnjače. Ultrazvuk štitnjače jednostavan je i pouzdan pregled tijekom kojega osoba leži na leđima sa zabačenom glavom, dok liječnik ultrazvučnom sondom pregledava vrat u visini štitnjače. Za ovaj pregled nisu potrebne nikakve prethodne pripreme, jedino je važno da pacijent ima odjeću koja omogućava jednostavan pregled (da ima ogoljen vrat i da ukloni nakit s vrata ukoliko ga nosi).

Koje sve bolesti štitnjače zahtijevaju ultrazvučne kontrole?

Ultrazvuk štitnjače koristi se kao dijagnostički i kontrolni alat kod različitih stanja štitnjače:

Koji su sljedeći koraci nakon ultrazvučnog pregleda?

Na temelju hormonskog statusa i ultrazvučne slike pacijent dobiva liječničko mišljenje s daljnjim preporukama za terapiju ili dodatne pretrage.

Zanima Vas ultrazvuk štitnjače?

Za ultrazvuk štitnjače na raspolaganju stoji stručni tim Poliklinike, na čelu s dr. Antom Škarom, ravnateljem Poliklinike Leptir. Doktor Škaro specijalizirao je otorinolaringologiju te kirurgiju glave i vrata. Dugogodišnje iskustvo u dijagnostici i liječenju bolesti štitne žlijezde dodatan su razlog da nam se obratite.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve cijene naših usluga u svakom trenutku možete provjeriti na cjeniku.