Operacija štitnjače

Poliklinika Leptir koristi suvremene tehnike minimalno invazivne kirurgije kod pacijenata s disfunkcijom štitnjače. Od osnutka 2008. godine, prvi smo izbor za dijagnostiku, liječenje i  minimalno invazivnu kirurgiju štitnjače. Ova kirurška metoda skraćuje trajanje operacije i postoperativni oporavak, uz izvrstan estetski ishod. Pacijent u Poliklinici ostaje kraće od 24 sata, a cijelo vrijeme je pod nadzorom stručnog tima, kojeg čine medicinske sestre, kirurg i anesteziološki tim. Ovakva tehnika donosi niz prednosti. Sam operativni zahvat traje kraće. Destrukcija tkiva je manja. Manja je postoperativna bol. Kraći je postoperativni oporavak.

Kada je potrebna operacija štitnjače?

Operacija štitnjače preporučuje se u slučaju dugogodišnjih i ireverzibilnih stanja:

Kako se pripremiti na operaciju štitnjače?

Prvi korak za pristupanje minimalno invazivnom kirurškom zahvatu su konzultacije kod specijaliste. Nakon pregleda, dogovorit ćete termin zahvata, dobiti informacije o okvirnom trajanju zahvata te trajanju oporavka. Dobit ćete i pisane upute za predoperacijske pretrage.

Kako se provodi operacija štitnjače?

U Polikliniku dolazite u popodnevnim satima, operacija slijedi kroz nekoliko sati, pacijent je pod općom anestezijom. Nakon što se smjestite, osoblje kreće s pripremama za Vaš operativni zahvat. Medicinske sestre će Vas redovito obilaziti, a prije zahvata će Vas posjetiti i liječnik specijalist koji će raditi zahvat, liječnik anesteziolog koji će Vaš informirati o anesteziji. Zahvat se izvodi takozvanim ultrazvučnim škarama, inovativnim instrumentom, koji smanjuje destrukciju tkiva i vjerojatnost komplikacija, a ubrzava tijek oporavka. Vanjskih šavova nema već se rez zatvara posebnim ljepilom, kako bi se postigao maksimalan estetski učinak.

Na kućni oporavak pacijent se otpušta idući dan, nakon doručka i liječničkog pregleda. Za potpuni oporavak potrebno i nekoliko tjedana, tijekom kojih se preporučuje izbjegavati veća psihofizička naprezanja. Prva postoperativna kontrola je kroz dva mjeseca od operativnog zahvata ili ranije, ako je potrebno.

Prehrana ovisi o indikaciji zbog koje je došlo do operativnog zahvata uklanjanja štitnjače. U slučajevima gdje nije potrebno postoperativno provođenje prehrane s niskim udjelom joda, prehranu treba prilagoditi što bržem oporavku i otežanijem gutanju, stoga je potrebno da bude u mekše konzistencije (u tekućem i polutekućem) obliku u prvim danima nakon operacije. Zbog adekvatnog oporavka preporuka je konzumacija proteinske hrane, izvora omega masnih kiselina i obilje tekućine. Od namirnica preporuka su pirei od povrća i voća, guste krem povrtne juhe, miksana variva i juhe s mesom ili ribom, jogurti, žitne kaše i sl.

Međutim, ukoliko se radilo o karcinomu štitnjače, postoperativna prehrana treba biti prilagođena nadolazećoj terapiji radioaktivnim jodom te bi trebala sadržavati namirnice s niskim udjelom joda u svom sastavu, prema uputama liječnika i nutricionista.

Sam zahvat traje od jednog do dva sata, ovisno o opsegu operacije.

Sve cijene naših usluga u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.

Kod minimalno invazivnih kirurških metoda oštećenje tkiva je značajno manje, pa pacijent odlazi već idući dan na kućnu njegu, a kroz nekoliko tjedana se u potpunosti vraća svojoj rutini posla i obaveza.

U dogovoru s Vašim liječnikom obiteljske medicine preporuča se bolovanje u trajanju od barem dva tjedna.

Odstranjenje štitnjače u cijelosti ili samo jednog njezinog dijela veliki je šok za organizam i potrebno je neko vrijeme prilagodbe na funkcioniranje organizma bez štitnjače. Nakon kirurškog zahvata kojim se uklanja cijela štitnjača, potrebno je uvesti doživotnu supstitucijsku hormonalnu terapiju. Kao i u počecima uzimanja terapije, potrebno je pogoditi odgovarajuću dozu terapije.

Nakon razdoblja oporavka, život se nastavlja uobičajenim tokom te ukoliko se osoba pridržava savjeta liječnika i nutricionista nema bojazni za porastom tjelesne mase nakon operacije.

Nakon operacije štitnjače pojedine osobe mogu imati minimalne tegobe, većinom prolaznog karaktera. Neposredno nakon operacije štitnjače može se javiti stezanje i blagi osjećaj boli u vratu zbog položaja glave i vrata tijekom operacije te kratkotrajna promuklost i teškoće gutanja. Mučnina i suha usta mogu se javiti kao posljedica anestezije.

Ožiljak od operacije mora proći faze cijeljenja pa je normalno očekivati prolazno crvenilo, blagi otok ili osjećaj svrbeža. U ranom postoperacijskom tijeku povremeno se javljaju oscilacije u vrijednosti kalcija u krvi, što se klinički očituje trncima u ekstremitetima.

Operacija štitnjače preporuča se u slučaju tumora štitnjače, velikih čvorova koji pritišću okolne strukture, smetaju pri pokretima glave i gutanju te su vidljivi u obliku izbočine na vratu. Nakon operacijskog zahvata materijal se analizira i utvrđuje radi li se o dobroćudnoj ili zloćudnoj promjeni.

Neposredno nakon operacije štitnjače može se javiti stezanje i blagi osjećaj boli u vratu te kratkotrajna promuklost. Važno je ne naprezati se i piti dovoljno tekućine. Nakon operacije treba izbjegavati alkohol, kavu i pušenje zbog utjecaja na glas.

Pacijenti s izraženijom kroničnom upalom štitnjače, s većim čvorovima u štitnjači ili s gastroezofagealnim refluksom ili ako su već bile operirane, imaju veći rizik za moguće promjene glasa nakon operacije štitnjače. Jednako tako, ako bolesnici prije operacije štitnjače imaju poteškoće s glasom, postoji mogućnost da se one djelomično pojačaju.

Prva dva tjedna nakon operacije ne preporuča se bavljenje sportskim aktivnostima.

Doštitne žlijezde koje se nalaze uz štitnjaču mogu reagirati nepravilnostima u održavanju stabilnih razina kalcija u organizmu što se očituje u osjećaju trnjenja oko usta ili trnjenje ekstremiteta. Pacijentima se stoga u dogovoru s liječnikom nekoliko dana nadomješta kalcij, dok doštitne žlijezde ponovno ne preuzmu svoju funkciju.

Liječenje radioaktivnim jodom provodi se nakon operacije karcinoma štitnjače kako bi se uništiti preostalo tkivo štitne žlijezde, a time i eventualne mikrometastaze u limfnim čvorovima ili udaljenim organima.

Ožiljak od operacije mora proći nekoliko faza cijeljenja. Normalno je očekivati prolazno crvenilo, blagi otok, osjećaj svrbeža, i slično. Ipak, u slučaju jakog otoka rane i vrata, trebalo bi se javiti liječniku koji će pregledati ranu.

Prvo vrijeme preporučuje se izbjegavati jače vlaženje rane tijekom redovne higijene te korištenje specijaliziranih krema koje može preporučiti liječnik.

Nakon operacije štitnjače i uspostave uredne ravnoteže hormona vrlo brzo se može planirati trudnoća.

Kvaliteta života nakon operativnog zahvata štitnjače se uz individualiziranu terapiju i određene promjene životnog stila vrlo brzo vraća u normalu i češće poboljšava.

Dio pacijenata već nakon par dana javlja da su nestali dugogodišnji neugodni simptomi koje je uzrokovala štitnjača nestali. Kod većine pacijenata, pogotovo onih koji su bili podvrgnuti minimalno invazivnom zahvatu, nakon razdoblja oporavka, život se nastavlja uobičajenim tokom.

Ipak, preporučuje se obraćati veću pažnju na vlastito tijelo i mogućnosti, brinuti o sebi. Kao i ranije, ključna stavka je dobra komunikacija između pacijenta i liječnika, te će vjerojatno postojati potreba za nešto češćim praćenjem stanja nego ranije.

Zanima Vas operacija štitnjače?

Minimalno invazivnu kirurgiju štitnjače u Poliklinici Leptir od samih početaka radi dr Ante Škaro, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na cjeniku.