Prilagodba na bolesti štitne žlijezde

Problemi sa štitnom žlijezdom su često kronične naravi, te zbog toga zahtijevaju određenu promjenu stila života. Za početak je važno da shvatite ulogu i važnost štitnjače za naš organizam.

Riječ je o važnoj žlijezdi za organizam, povezanoj i s ostalim žlijezdama s unutarnjim izlučivanjem. Hormoni štitnjače sudjeluju u brojnim procesima unutar organizma: metaboličkim, dišnim, srčanožilnim i probavnim.

S obzirom da je kod većine disfunkcija štitnjače riječ o hormonalnoj neravnoteži, potrebno je vratiti organizam u stanje balansa. U tom procesu, terapija hormonima štitnjače je često neizbježan korak, ali je važno poduzeti i neke druge korake.

Za dugoročno bolje zdravstveno stanje, važno je napraviti i promjene u životnom stilu. Evo nekoliko savjeta!

  • Prehrana. Ritam hranjenja je važno prilagoditi bioritmu, a u prehranu je važno uvesti namirnice bogate nutrijentima koji potiču sintezu i pretvorbu hormona štitnjače, poput joda, selena i omega masnih kiselina.
  • Tjelovježba. U dnevnu rutinu je potrebno uvesti kretanje ili tjelovježbu. Ne samo da ćete tako ubrzati metabolizam i smanjiti pritisak na štitnu žlijezdu, nego ćete i ojačati imunološki sustav, ojačati muskulaturu, popraviti raspoloženje, te doprinijeti očuvanju mentalnih sposobnosti i pamćenja u starosti.
  • Stres. Iako ne možemo izbjeći stresne situacije, važno je razviti dobre načine suočavanja sa stresom, kako bismo umanjili negativne učinke stresa na organizam. Svaki dan se uključite u aktivnost koja vas opušta i ispunjava, makar samo na kratko.

Više informacija o Vašem zdravstvenom stanju i korisne savjete čitajte na našem portalu Štitnjača.com!

Zanima Vas nutricionističko savjetovanje?

Na raspolaganju Vam je nutricionistkinja Karmen Matković Melki.

Sve informacije možete dobiti kod naših medicinskih sestara na +385 1 3014 923 ili mailom na nutricionist@poliklinika-leptir.hr .  Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku