Treći krajnik

Adenoidi, adenoidne vegetacije ili treći krajnik male su nakupine limfnih tkiva smještene iznad krajnika u gornjem dijelu nosnog ždrijela koje pomažu u zaštiti od infekcija gornjih dišnih putova. O poremećajima treće mandule, adenoidizmu ili adenoiditisu govorimo kada natekne treći krajnik, što rezultira otežanim disanjem i gutanjem. Tipično, djeca s poremećajima adenoida govore nazalnim glasom i dišu kroz usta.

Česti simptomi su hrkanje i problemi s gutanjem, a nešto rjeđi promukao kašalj nakon buđenja, neugodan zadah, opetovane infekcije uha ili upale grla, neprestano curenje nosa, otežano i glasno disanje, hrkanje ili neobične navike spavanja. Povremeno dolazi i do zaustavljanja disanja tijekom spavanja (apneja).

Poremećaje adenoida katkad je teško otkriti zato što se mogu vidjeti samo uz pomoć posebnog instrumenta – endoskopa. Adenoidi većinom rastu tijekom prvih pet godina djetetova života. Kasnije se smanjuju, a u razdoblju adolescencije potpuno nestaju. Nastavi li se naticanje adenoida, liječnik može preporučiti liječenje antibioticima, kako bi se uklonila mogućnost bakterijske infekcije. U slučaju da je adenoidizam prouzročen respiratornim alergijama, liječenjem alergije može se postupno smanjiti oteklina.

Ako su svi tretmani bili neuspješni, liječnik preporučuje adenotomiju (adenoidektomiju): kirurški zahvat kojim se uklanja treći krajnik. Većina djece ne bi trebala imati operaciju do školske dobi. Dođe li do baterijske infekcije, operacija bi trebala biti odgođena za dva do četiri tjedna nakon izlječenja.

Zanima Vas operacija trećeg krajnika?

Otorinolaringološke preglede i kirurške zavate u Poliklinici Leptir radi dr Josip Mihalj, specijalist otorinolaringolog i kirurg glave i vrata, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.