Operacija nosa

Razlikujemo dvije vrste operacija nosa, funkcionalnu i estetsku. Često se zbog problema sa septumom rade i funkcionalna i estetska korekcija.

Septum je pregrada koja dijeli nosnu šupljinu na dva dijela, a građena je dijelom od kosti, a dijelom od hrskavice. Devijacije ili iskrivljenja septuma uglavnom su posljedica neke traume, koja se može dogoditi čak i vrlo rano u životu, dok se posljedice osjete tek puno kasnije.

Glavni simptom problema sa septumom je slabija prohodnost jedne nosnice, što posljedično može izazvati probleme sa sinusima, koji se zbog devijacije ne mogu pravilno ventilirati. Osim funkcionalnih problema, devijacija septuma može narušiti i estetiku nosa. U tom slučaju, tijekom funkcionalne korekcije se radi i estetska, pazeći kako bi nov izgled nosa bio što sličniji izgledu prije operacije, u skladu s oblikom lica.

S obzirom da se struktura nosa formira još u pubertetu, operacija nosa ne preporučuje se do pred kraj adolescencije. Operaciju nosa radi liječnik specijalist otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata. Zahvat se  obavlja u općoj anesteziji, i obično traje sat do dva. Opseg i trajanje zahvata ovise o zdravstvenom i estetskom stanju nosa. Riječ je o osjetljivom području, stoga je potrebna velika stručnost i strpljenje kirurškog tima.

Pacijent se otpušta na kućnu njegu dan nakon operacije. Nakon zahvata, moguća je pojava otoka ili hematoma na području lica, no to je normalna reakcija koja prolazi u nekoliko dana. Postavljeni tamponi obično se vade peti dan nakon operacije, a vanjski kalup uklanja se osmi dan nakon operacije.
Daljnji tijek kontrola i terapije, dogovara se s liječnikom na prvom postoperativnom pregledu.

Zanima Vas operacija nosa?

Korekciju nosa u Poliklinici Leptir radi dr Josip Mihalj, specijalist otorinolaringolog i kirurg glave i vrata, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.