Pregled madeža

Madeži su vrlo uobičajena pojava na ljudskom tijelu. Broj i vrsta madeža razlikuje se od osobe do osobe, iako se svi ljudi rađaju bez ijednog na tijelu.

Madeži su zapravo tamne mrljice koje su nisu ništa drugo nego nakupine pigmentiranih stanica. Razlikuju se u veličini, teksturi i boji, a mogu se i mijenjati tijekom vremena.

Pregled madeža se preporučuje ako se madež vidljivo poveća, postane asimetričan, nepravilnih granica i/ili promijeni boju. Također, svakako je potreban pregled madeža u slučaju da madež počne boljeti ili svrbjeti, ako se javi iscjedak ili sukrvica, ili ako se iznenada pojavi novi madež na predjelu gdje ga nije bilo ranije.

Pregled madeža je kratak i vrlo učinkovit dijagnostički postupak. Provodi ga liječnik specijalist pomoću uređaja koji nazivamo dermatoskop. Postupak je u potpunosti bezbolan. Dok se pregled madeža može napraviti u bilo koje doba godine, uklanjanje madeža najbolje je ostaviti za mjesece u kojima je smanjeni udio sunčeve svjetlosti, pogotovo ako je problematičan madež na području koje je izloženije.

Postoji mogućnost da promjena u izgledu upućuje na promjenu u prirodi madeža. Drugim riječima, moguće da je došlo do pojave kožnog tumora. Razlikujemo dobroćudne i zloćudne tumore, koje još nazivamo melanomom.

Kožni tumori se uklanjaju radiofrekvencijskim ili klasičnim kirurškim putem, uz djelovanje lokalne anestezije. Ako nalaz PHD analiza upućuje na melanom, valja i nakon uklanjanja ostati oprezan. Iako se može činiti da je uklanjanjem riješen problem, ipak je riječ o zloćudnom tumoru. Osobe koje su jednom imale tumor češće ga imaju ponovno, i nije nužno da su iste vrste ili prirode.

 

Zanima Vas pregled i/ili uklanjanje madeža?

Dermatoskopski pregled kožnih promjena te uklanjanje istih radiofrekvencijskim i kirurškim putem u Poliklinici Leptir radi dr Ante Škaro, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.