Melanom

Iako nam je sunce potrebno za zdravlje, izlaganje štetnim UV zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju najzloćudnijih kožnih tumora – melanoma. Ta je kožna bolest sve češća u Hrvatskoj, a godišnje se dijagnosticira čak 600 novooboljelih. Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina, no postoji porast u broju oboljenih među djecom i adolescentima.

Melanom se može razviti iz madeža ili na koži gdje prethodno nije bila nikakva promjena. Ako se na vrijeme otkrije može se liječiti. No, ako je bolest tek u začetku, izlaganje štetnim sunčevim zrakama će ubrzati njen progres. Vrlo je važno, obaviti pregled prije odlaska na more i sunčanja.

Svaku promjenu oko madeža stoga shvatite ozbiljno jer ona može biti prvi znak melanoma. Kod kuće promatrajte svoje madeže kako bi na vrijeme primijetili bilo kakvu promjenu. Potom se javite liječniku na pregled i uklanjanje kožne promjene ako je potrebno. Dijagnoza melanoma je pouzdana tek nakon što se sumnjiva promjena na koži u cijelosti operativno odstrani i pregleda patohistološki.

 

Zanima Vas pregled i/ili uklanjanje madeža?

Dermatoskopski pregled kožnih promjena te uklanjanje istih radiofrekvencijskim i kirurškim putem u Poliklinici Leptir radi dr Ante Škaro, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.