Operacija štitnjače

Operacija štitnjače preporučuje se kao krajnje rješenje dugogodišnjeg i ireverzibilnog stanja štitnjače. Preporučuje se pacijentima koji imaju tumor (karcinom) štitnjačevelike strukturalne promjene (čvor, guša), ili kroničnu upalu štitnjače te dugogodišnja stanja hipertireoze kod kojih konzervativno liječenje nije pomoglo. Operativnim zahvatom u općoj anesteziji može se ukloniti jedan režanj štitnjače ili pak čitava štitnjača, ovisno o preporuci liječnika specijaliste otorinolaringologije, i kirurgije glave i vrata.

Nakon operacije, normalno je očekivati sljedeće:

  • Lagana mučnina i suha usta. Mučnina i suha usta mogu se javiti kao posljedica anestezije. Kako bi se umanjila vjerojatnost pojave mučnine, važno je pridržavati se uputa danih prije operacije o suzdržavanju od jela i pića.
  • Bol na operiranom području. S obzirom da se radi o operativnom zahvatu i uklanjanju (dijela) štitnjače, normalno je očekivati umjerenu razinu boli. Tijekom hospitalizacije, daju se lijekovi protiv bolova, a isto se može nastaviti i tijekom kućnog oporavka, ako postoji potreba. Bol i neugoda se smanjuju tijekom nekoliko dana.
  • Lagana bol u stražnjem dijelu vrata. Pacijent tijekom operativnog zahvata štitnjače leži lagano zabačene glave unatrag kako bi se lakše pristupilo donjem dijelu vrata, gdje se nalazi štitnjača. Stoga, nekoliko dana nakon samog zahvata može biti prisutna mala bol u stražnjem dijelu vrata zbog opterećenja mišića u vratu.
  • Promjene ožiljka. Kao i kod svake druge rane, ožiljak od operacije mora proći nekoliko faza cijeljenja. Normalno je očekivati prolazno crvenilo, blagi otok, osjećaj svrbeža, i slično. Ipak, u slučaju jakog otoka rane i vrata, trebalo bi se javiti liječniku koji će vjerojatno željeti pregledati ranu. Prvo vrijeme preporučuje se izbjegavati jače vlaženje rane tijekom redovne higijene.

Operacija štitnjače je osjetljiv zahvat, jer se operira u neposrednoj blizini doštitnih žlijezda, glasnica i nekih živaca. Potrebna je velika pedantnost i iskustvo kirurga, što u kombinaciji s korištenjem suvremene tehnologije daje recept za dobar ishod i smanjenje rizika od komplikacija.

Svejedno, sve strukture u donjem dijelu vrata ostaju podražene nakon operacije, i normalno je očekivati sljedeće:

  • Prolazna promuklost. Može se očitovati blaga promuklosti nekoliko dana nakon operacije, zajedno s teškoćama gutanja. Tijekom oporavka, sve se u potpunosti oporavlja.
  • Prolazan osjećaj trnjenja ekstremiteta. Doštitne žlijezde mogu reagirati nepravilnostima u svojoj glavnoj zadaći – održavanju stabilnih razina kalcija u organizmu. To se očituje u osjećaju trnjenja ekstremiteta. Pacijentima se stoga nekoliko dana daje kalcij, dok doštitne žlijezde ponovno ne preuzmu svoju funkciju.

Nakon operacije štitnjače, preporučuje se:

  • Odmor od većih fizičkih i psihičkih napora. U prvim tjednima nakon operacije, preporučuje se suzdržavanje od većih fizičkih napora i bavljenja sportom. Gotovo svi pacijenti vraćaju se uobičajenim aktivnostima i radnom mjestu unutar dva do četiri tjedna.
  • Uvođenje supstitucijske terapije. Pacijentima koji su uklonili cijelu štitnjaču, i dijelu pacijenata koji su uklonili dio štitnjače, uvodi se supstitucijska terapija u obliku sintetskih hormona štitnjače u dozi koja u potpunosti zadovoljava potrebe tijela. Ako je uklonjen samo manji dio štitnjače, a preostali dio je zdrav i potpuno funkcionalan, nije potrebno uvoditi supstitucijsku terapiju.
  • Redovite liječničke kontrole. Preporučuju se redovite liječničke konzultacije, kako bi optimizirala supstitucijska terapija. U slučaju neodgovarajuće terapije, moguća je ponovna pojava simptoma inače povezanih s disfunkcijom štitnjače.

Kvaliteta života nakon operativnog zahvata štitnjače ne mora biti smanjena, dapače. Uz individualiziranu terapiju i određene promjene životnog stila, cjelokupno stanje se može itekako poboljšati nakon operacije štitnjače.

Zanima Vas operacija štitnjače?

Minimalno invazivnu kirurgiju štitnjače u Poliklinici Leptir od samih početaka radi dr Ante Škaro, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.