Liječenje hemoroida

Suvremeni način života – sjedilački, uz nepravilnu prehranu i malo kretanja, sve češće dovodi do razvoja hemoroidalne bolesti i kod osoba mlađe odrasle dobi.

Iako simptomi hemoroidalne bolesti nisu po život opasni, neugodni su i zahtijevaju liječenje hemoroida. Simptomi uključuju krvarenje tijekom vršenja nužde, svrbež i peckanje, nelagodu u području anusa u počecima bolesti, a bol u kasnijim stadijima, te prolapse sluznice.

Razlikujemo četiri stadija bolesti kada se radi o unutarnjim hemoroidima.

  1. U prvom stadiju obično se radi o manjem hemoroidalnom čvoru, kojeg prati i poneki od gore navedenih simptoma. Još je moguće spontano povlačenje problema, nakon promjene životnih navika, vezanih uz prehranu i kretanje. U ovoj fazi, liječenje hemoroida uključuje  i primjenu krema na bazi kamilice i maslinovog ulja.
  2. Drugi stadij karakterizira veći broj hemoroidalnih čvorova, i dalje unutar završnog dijela debelog crijeva. Već se u ovom stadiju može preporučiti kirurško liječenje hemoroida, ako je prisutno više gore navedenih simptoma, uz jače krvarenje prilikom vršenja nužde.
  3. U trećem stadiju također postoji veći broj hemoroidalnih čvorova, ali koji izlaze i izvan anusa, no i dalje se mehanički mogu vratiti nazad u anus.
  4. Četvrti stadij razlikuje se od prethodnog u tome što se hemoroidalni čvorovi više ne mogu mehanički vratiti u anus. Ovaj stadij karakterizira i veća bol i neugoda.

Liječenje hemoroida lijekovima može biti uspješno u ranijim stadijima bolesti, ali u kasnijim stadijima se gotovo uvijek preporučuje kirurško liječenje. Metoda podvezivanja hemoroida je minimalno invazivan i vrlo uspješan način rješavanja ovog problema. Nakon zahvata preporučuje se prilagođena prehrana, i uzimanje većih količina tekućine, ali ne samo kratkoročno, već i dugoročno, kako bi se prevenirali daljnji problemi s hemoroidima.

Zanima Vas operacija hemoroida?

Minimalno invazivnu kirurgiju hemoroida tehnikom HAL/RAR u Poliklinici Leptir radi dr Domagoj Ivanović, specijalist opće kirurgije, subspecijalist abdominalne kirurgije.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku