Koje su moguće poteškoće nakon operacije štitnjače?

Nakon operacije štitnjače pojedine osobe mogu imati minimalne tegobe, stoga se važno informirati kako bi znali što možete očekivati i kako postupiti. Većina tegoba je prolaznog karaktera, a i na pojedine možete utjecati.

Važno je znati što možete očekivati.

Starije osobe, s većim čvorovima u štitnjači ili s gastroezofagealnim refluksom ili ako su već bile operirane, imaju veći rizik za moguće promjene glasa nakon operacije štitnjače. Promjene se odnose na promuklost, hrapavost u glasu i smanjenu snagu glasa. Jednako tako, ako bolesnici imaju prije operacije štitnjače poteškoće s glasom, postoji mogućnost da se poteškoće djelomično pojačaju.

Neposredno nakon operacije štitnjače može se javiti stezanje i blagi osjećaj boli u vratu te kratkotrajna promuklost. Važno je ne naprezati se i piti dovoljno tekućine.
Nakon operacije treba izbjegavati alkohol, kavu i pušenje zbog utjecaja na glas. Ožiljak od operacije mora proći nekoliko faza cijeljenja. Normalno je očekivati prolazno crvenilo, blagi otok, osjećaj svrbeža, i slično. Ipak, u slučaju jakog otoka rane i vrata, trebalo bi se javiti liječniku koji će vjerojatno željeti pregledati ranu. Prvo vrijeme preporučuje se izbjegavati jače vlaženje rane tijekom redovne higijene te korištenje specijaliziranih krema koje može preporučiti liječnik.
Moguć je i osjećaj ukočenosti u vratu neko kraće vrijeme, pa se tijekom tog razdoblja ne preporuča upravljanje vozilima. Sve spomenute tegobe su prolazne.

Prva dva tjedna nakon operacije ne preporučaju se velika psihofizička naprezanja, podizanje teških predmeta ili bavljenje sportskim aktivnostima. Međutim, uz lagane vježbe istezanja i masiranje mjesta operacije, oporavak se može dodatno ubrzati. Masiranje operacijskog mjesta po uputama liječnika ima učinka u smanjivanju osjećaja napetosti i promuklosti. Vježbe istezanja preporuča liječnik. S njima se može početi već dan nakon operacije.

Zanima Vas operacija štitnjače?

Minimalno invazivnu kirurgiju štitnjače u Poliklinici Leptir od samih početaka radi dr Ante Škaro, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.