- Veljača 19, 2018
- Objavio/la: Poliklinika Leptir
- Categories: Endokrinologija, Kirurgija, Otorinolaringologija, Štitnjača

Boravak u bolničkoj sredini predstavlja određenu nelagodu, zbog prekida Vaše svakodnevne rutine, ali i zbog nesigurnosti oko ishoda. Ali, ne brinite. Za Vas se brine tim Poliklinike Leptir, koji čine liječnici, medicinske sestre i tehničari. Sva pitanja oko Vaše bolesti, operacije i oporavka zapišite na papir i postavite ih svom liječniku pri idućem susretu.
Prije samog operativnog zahvata, proći ćete kroz pripremu za operativni postupak.
PREDOPERACIJSKE PRETRAGE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DAN PRIJE OPERACIJE
- Nakon 18h jedite samo laganu tekuću hranu (čaj, bistra juha bez tijesta, voda).
- Izbjegavajte konzumaciju alkohola i cigareta.
NA DAN OPERACIJE
- Na dan operacije uzimajte samo čaj ili vodu do 10h, nakon toga izbjegavajte uzimanje tekućine.
DOLAZAK NA OPERACIJU
- Molimo, dođite nenašminkani, bez laka na noktima, te bez nakita. Općenito, ostavite vrijedne svari doma.
- Ponesite predmete za osobnu higijenu (pribor za pranje zubi, papirnate maramice).
- U slučaju nekog drugog medicinskog stanja, ponesite lijekove koje inače uzimate, u originalnom pakiranju.
- Ponesite pidžamu (s kopčanjem naprijed), ogrtač, donje rublje, čarape.
- Slobodno ponesite knjige i časopise, a imate i pristup wireless (bežičnom) internetu.
NAKON OPERACIJE
- Nakon buđenja iz anestezije moguća je mučnina, osjećaj suhih usta te nadraženost od intubacijske cijevi.
- Ako je sve u redu, možete očekivati otpust sljedeći dan.
NAKON POVRATKA U SVOJ DOM
- Redovito i doslovno slijedite liječničke upute kako biste se što prije oporavili.
- U slučaju promjene ili pogoršanja stanja, savjetujte se sa svojim liječnikom.
- Nastojte se svakodnevno kretati (lagana šetnja), kako biste izbjegli moguće komplikacije.
- Pridržavajte se niže navedene prehrane, i uzimajte veće količine tekućine.
PREHRANA
Preporučuje se kalorična hrana, s više voća i povrća, obilje bjelančevina, umjerena masnoća, dovoljno vitamina, bez celuloze. Uzimajte više manjih obroka u danu, toplo i svježe pripremljeno.
Važno je unositi probiotike i prebiotike.
Hranu kuhajte, pripremajte na žaru, pirjate u vlastitom soku, bez jakih začina. Preporučuje se kuhanje variva u slanoj vodi i prelijevanje u tanjuru svježim uljem. Zabranjeno je pripremati jela sa zaprškom, pržiti ili dinstati hranu, kao i prelijevanje jela vrućim uljem.
DOPUŠTENA JELA I PIĆA
- Juhe: nemasna juha od mesa ili riba.
- Meso i ribe: nemasno meso kuhano i pečeno na žaru (teletina, junetina, puretina, piletina), nemasne ribe (bijele), također kuhane i pečene na žaru.
- Tjestenina i kruh: sitna tjestenina, dvopek, griz, riža.
- Povrće: krumpir, sirovo zeleno povrće (ako je probava u redu – bez proljeva i grčeva).
- Mlijeko i mliječni proizvodi: obrano mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko, mlaćenica, kravlji sir, topljeni polumasni sirevi.
- Voće: sve kuhano voće.
- Začini: limun, maslinovo i suncokretovo ulje (bez termičke obrade).
- Pića: čajevi, obična voda, u manjoj mjeri kava bez kofeina.
- Slastice: biskvit, puding, riža na mlijeku, griz.
ZABRANJENA JELA I PIĆA
- Juhe: masne juhe, juhe od kupusa ili cvjetače, industrijske juhe (iz vrećice).
- Meso i riba: svinjsko meso, mesne prerađevine, kobasice divljač, konzerve, masne ribe (skuše, tune, šaran, som), ribe u ulju, pržene ribe.
- Tjestenina i kruh: kruh s integralnim žitaricama, vrući kruh, dizana tijesta, njoke.
- Povrće: grah, grašak, leća, bob, cvjetača, kupus, prženi ili restani krumpir, krastavci, konzervirano povrće.
- Mlijeko i mliječni proizvodi: punomasno mlijeko , masni sirevi, dimljeni sirevi.
- Voće: konzervirano voće, nedozrelo i neoguljeno voće.
- Začini: svi začini, svinjska ili druga životinjska mast, toplo ulje, majoneza, ocat, senf, hren.
- Pića: sva alkoholna pića, gazirana pića, kofein (kava, crni čaj).
- Slastice: kolači s nadjevom, palačinke, čokolada.
OSNOVNA NAČELA DIJETE
- Zbog smanjene sposobnosti probave, hranu podijelite na veći broj manjih obroka.
- Hrana neka ne bude vruća, prehladna, preslatka ili prekisela.
- Hrana neka bude bogata bjelančevinama i vitaminima, a siromašna celulozom i mastima.
- Jela treba pripremati na ulju.
- Jedite polako i hranu dobro sažvačite.
- Odmorite nakon glavnih obroka.
Zanima Vas operacija u Poliklinici Leptir?
Čeka Vas iskusan i uigran tim liječnika te medicinskih sestara i tehničara, a na kućni oporavak otpuštamo Vas u pratnji odrasle osobe već iduće jutro.
Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.