Endokrinologija

Endokrinološki sustav od iznimne je važnosti za naš organizam. Poremećaj rada ovog sustava može se manifestirati na mnogo načina, i tako ozbiljno narušiti kvalitetu života. Samo u 2014. godini u Hrvatskoj je evidentirano je oko 618 tisuća novih pacijenata s bolestima endokrinološkog sustava u primarnoj zdravstvenoj skrbi, te oko 23 tisuće u sklopu medicine rada.

Endokrinologija je grana medicine koja se bavi endokrinološkim poremećajima. U njih ubrajamo probleme sa štitnjačom, ali i ova stanja…

Dijabetes

Endokrinologija danas najviše je usmjerena na dijabetes, i to dijabetes tipa 2. Riječ je o progresivnoj kroničnoj bolesti čija pojavnost raste, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, te obuhvaćajuća oko 10% populacije. Sa sobom nosi veliki broj potencijalnih komplikacija, između ostalog na bubrezima, očima, srcu, mozgu, živcima, te malim i velikim krvnim žilama. S obzirom na dostupnost novih i vrlo učinkovitih  lijekova i inzulinskih pripravaka, sada je moguće individualno odabrati terapiju ovisno o načinu života, dobi, i tipu bolesti, sve u cilju bolje regulacije i sprječavanja gore navedenih kroničnih komplikacija.

Osteoporoza

Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjenje koštane mase, odnosno poremećaj strukture sa smanjenom mineralizacijom kosti, što rezultira povećanom sklonosti prijelomima. Pri tome najčešće nastradavaju kukovi, kralješci i donji dio podlaktice. Postmenopauzalna osteoporoza u žena je najčešći oblik pojavljivanja. Nastaje zbog smanjenjenog lučenja estrogena, koji svojim djelovanjem potiče izgradnju kosti. Osim razgradnje kao posljedice smanjena razina estrogena, na razvoj osteoporoze može utjecati prehrana siromašna kalcijem, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, te nedostatan boravak na suncu. Osteoporoza može biti povezana i s nekim kroničnim bolestima – dijabetesom, anoreksijom, hipertiroezom, hiperparatireoidizmom, te Cushingovim sindromom. Važan čimbenik rizika je i primjena lijekova, prije svega glukokortikoida.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je najčešći hormonski poremećaj kod žena, i javlja se u otprilike 10 % populacije žena, te je i čest uzrok neplodnosti. Karakteriziran je viškom androgena, a manifestira se neredovitim ciklusima, izostankom ovulacije, te kožnim promjenama u koje ubrajamo pojačanu dlakavost i akne. Trebamo razlikovati policistične jajnike i sindrom policističnih jajnika. Naime, kod sindroma policističnih jajnika ne mora doista postojati i ultrazvučni nalaz postojanja policističnih jajnika. Ovaj sindrom se može javiti i usporedno s pojavom debljine, inzulinske rezistencije ili dijabetesa.

Poremećaji rada hipofize

Hipofiza je žlijezda smještena u mozgu, a njena zadaća je kontrola rada svih drugih žlijezda u tijelu. Njezin prednji režanj regulira izlučivanje hormona iz štitne i  nadbubrežne žlijezde, spolnih žlijezda, te rast i laktaciju kod žena. Stražnji režanj hipofize regulira metabolizam vode, lučenje mlijeka i kontrakcije maternice. S obzirom na to da je hipofiza odgovorna za rad svih ostalih žlijezda, važna je učinkovita dijagnostika i liječenje njenog nedostatnog, odnosno prekomjernog rada.

Nadbubrežna žlijezda

Nadbubrežna žlijezda je parna žlijezda smještena na gornjem dijelu oba bubrega, koja luči nekoliko različitih hormona. Uzrok preslabog ili prejakog lučenja jednog ili više hormona može biti zbog promjena u nadbubrežnoj žlijezdi, ili pak zbog nepravilnog rada hipofize. Simptomi i liječenje ovise o tome koji se hormoni proizvode prekomjerno – androgeni steroidi, kortikosteroidi ili aldosteron.

Sniženi testosteron kod muškaraca

Testosteron je muški spolni hormon, koji ispoljava svoje učinke djelujući na endokrini, genitourinarni, mišićno-koštani, srčano-žilni i živčani sustav. U slučaju nedostatka testosterona ili hipogonadizma, mogu se pojaviti i neke popratne pojave, poput smanjenje koštane mase (osteoporoza), gubitak mišićne mase (sarkopenija), smanjenje mišićne snage, debljina, anemija, smanjenje libida i erektilna disfunkcija, smanjenje kognitivnih sposobnosti, poremećaji sna, sklonost naglim promjenama raspoloženja i depresiji.

Zanima Vas endokrinološki pregled?

Za cjeloviti endokrinološki pregled u Poliklinici Leptir na raspolaganju su Vam liječnici specijalisti dr Marin Deškin i dr Darko Katalinić.  

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.