Program mršavljenja Metabolic Balance

Multidisciplinarni tim liječnika i nutricionista razvio je jedinstveni revolucionarni, znanstveno utemeljen i klinički dokazano najučinkovitiji program prehrane za regulaciju metabolizma i tjelesne težine. Licencirani program za mršavljenje rezultat je dvadesetogodišnjeg istraživanja i provodi se u 30-ak zemalja svijeta.

Ovisnost o hrani ili disbalans hormona?

Često slušate da je kod pretilih osoba „sve u glavi“ te da svatko može jednostavno odlučiti i smršaviti, međutim to nije baš ni jednostavno ni lako, a niti istinito. Kod pretilih osoba zbog često povišene razine inzulina i ostali hormoni su u disbalansu. Primjerice, hormon leptin je zadužen za signalizaciju gladi i sitosti, no kod osoba s metaboličkim poremećajem ne daje točne signale. Stoga može postojati potreba za stalnim grickanjem ili pak dugim periodima bez hrane, kao i prejedanjem tijekom obroka. Ukratko, ulazi se u začaran krug iz kojeg se teško izvući. Osoba se deblja, osobito u predjelu oko pupka, povisuju se šećer u krvi, masnoće, krvni tlak, a mogu se javiti osjećaj umora, nezadovoljstva…

Muškarci koji imaju veći obujam oko pupka, unutar masnog tkiva luče veću količinu ženskog hormona estrogena, a moguć je i problem s libidom. Kod žena se taj problem može odraziti na veću sklonost razvoju tumora dojke. Općenito, masnoće iz abdominalnog dijela tkiva lakše ulaze u krvotok, što povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Također, pretilost i drugi smptomi metaboličkog poremećaja često vode ozbiljnijim zdravstvenim tegobama.

Individualiziran plan prehrane

Kao što svaki čovjek ima specifične otiske prstiju, tako i svako tijelo ima svoje metaboličke specifičnosti. Metabolic balance® stručnjaci prepoznaju ih putem laboratorijskih vrijednosti krvi. Iz krvi se testira 35 parametara (između ostalog hormoni štitnjače i enzimi gušterače). Kod izrade plana vodi se računa o eventualnim zdravstvenim dijagnozama i tegobama te lijekovima ako ih osoba uzima. Svaka osoba dobiva individualiziran program prehrane, koji se sastoji od četiri faze.

Metabolic balance® nije isto što i test intolerancije na hranu ili dijeta (primjerice Dukan ili UN).
Metabolic balance® je recept kako ubrzati metabolizam.

Četiri faze programa

Terapeut nutricionist Vas prati kroz sve faze programa do postizanja željene težine te prema procjeni zakazuje termine za kontrolu.

  1. Prva faza traje samo dva dana i podrazumijeva pripremu za program.
  2. Druga faza traje najmanje 14 dana. Djelujese  na bazalni metabolizam i stabilizaciju hormona, posebno inzulina. U ovoj fazi potrebno je točno se držati plana prehrane (doručak, ručak i večera), a za svaki obrok postoji više sugestija pa možete izabrati ono što Vam u tom trenutku odgovara za pojedini obrok.
    Zdrava hrana je uobičajena (meso, riba, povrće, voće), ali ju konzumirate po specifičnim pravilima. Predložene su količine, kombinacije te popis namirnica među kojima birate umjesto da se zamarate kalorijama. U svim kombinacijama obroka, osigurane su sve potrebne hranjive tvari.
    U plan ne ulaze namirnice koje ne volite ili za koje znate da vam iz bilo kojeg razloga smetaju.
  3. U trećoj fazi nisu više navedene količine, jednom tjedno može se uzeti tzv. obrok izvan pravila – dozvoljeno je jesti što god se želi, u bilo kojoj kombinaciji. U plan se vraćaju prvotno isključene namirnice, no osnova je i dalje zdrava prehrana.
  4. Četvrta faza je faza održavanja željene postignute tjelesne težine u kojoj smijete jesti sve. Hormoni su stabilni i postignut je metabolički balans, i tijelo sada daje signale gladi i sitosti te što je za nas dobro. Ljudi koji su „ovisni o slatkom“ odreda izjavljuju kako više nemaju takve potrebe te iako redovno jedu male količine slatkog ne debljaju se. Recepti koje program nudi dat će Vam dodatne ideje i razviti kulinarske vještine.

Držeći se jednostavnih pravila naučenih tijekom programa održava se stabilna tjelesna težina i što je još važnije – postignuto zdravlje. Nema jo-jo efekta kao kod klasičnih dijeta, kod kojih tijelo ne dobiva sve potrebno pa se jedva čeka kraj dijete kako bi se pošteno najelo.  

Prehranom prema Metabolic Balance® individualiziranom programu zdravo se mršavi, hormoni se stabiliziraju, šećer, masnoće i tlak se prirodno reguliraju, smanjuju se tegobe sa zglobovima, vraća se energija, koncentracija i dobro raspoloženje.

Jedini program mršavljenja koji Vam je potreban

Metabolic Balance® program izuzetno je učinkovit za zdravo mršavljenje kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Djelotvoran je za osobe s dijabetesom (ovisnim ili neovisnim o inzulinu) bez obzira na tjelesnu težinu. Ako se uzima terapija, potreban je stalan nadzor liječnika radi potrebe postepenog smanjenja lijekova ili inzulina.

Metabolic Balance® mogu koristiti zdrave osobe kao preventivni program, kao i osobe s bilo kakvim zdravstvenim tegobama radi ubrzanja metabolizma i mršavljenja ili radi održavanja stabilne tjelesne težine. Program nije prikladan za trudnice i dojilje, kao ni za osobe s jačim oštećenjima jetre ili bubrega.

Metabolic balance® uključuje sve namirnice u svom režimu prehrane i sve makronutrijente (ugljikohidrate, masnoće, proteine). Naravno, individualno balansirane.
Ne brojite kalorije već regulirajte status inzulina u prvom redu, odnosno svih enzima i hormona.
Mršavljenje je pozitivna nuspojava u odnosu na kratkotrajni učinak koji brza dijeta ima na mršavljenje.

Zanima Vas Metabolic balance®?

Metabolic balance® terapeutkinja u Poliklinici Leptir je nutricionistkinja Karmen Matković Melki.  

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.