Priprema za operaciju hemoroida

Operacija hemoroida radi se minimalno invazivno, a za zahvat je potrebna priprema jedan dan uoči zakazanog termina.

Boravak u bolničkoj sredini predstavlja određenu nelagodu, zbog prekida Vaše svakodnevne rutine, ali i zbog nesigurnosti oko ishoda. Ali, ne brinite. Za Vas se brine tim Poliklinike Leptir, koji čine liječnici, medicinske sestre i tehničari, a po potrebi i psiholog. Sva pitanja oko Vaše bolesti, operacije i oporavka zapišite na papir i postavite ih svom liječniku pri idućem susretu.

Prije samog operativnog zahvata, proći ćete kroz psihološku pripremu za operativni postupak, od strane psihologa ili drugog educiranog člana osoblja.

PREDOPERACIJSKE PRETRAGE

  •   KKS
  • UREA
  • ELEKTROLITI (KALIJ, NATRIJ, KALCIJ)
  • SE
  • JETRENI ENZIMI
  • KRVNA GRUPA I RH FAKTOR
  • GUK
  • KOAGULOGRAM
  • RTG SRCA I PLUĆA
  • KREATIN
  • EKG

 

DAN PRIJE OPERACIJE

  • Nakon 18h jedite samo laganu tekuću hranu (čaj, bistra juha bez tijesta, voda).
  • Izbjegavajte konzumaciju alkohola i cigareta.
  • Dan prije operacije uzima se laksativ. Oko 18h popijte dvije tablete DULCOLAXA, a oko 20h stavite u debelo crijevo čepić DULCOLAXA.
  • Uzimajte dovoljno tekućine, kako biste nadoknadili izgubljenu čišćenjem, sve do odlaska na spavanje.

NA DAN OPERACIJE

  • Na dan operacije uzimajte samo čaj ili vodu do 10h, nakon toga izbjegavajte uzimanje tekućine.

DOLAZAK NA OPERACIJU

  • Molimo, dođite nenašminkani, bez laka na noktima, te bez nakita. Općenito, ostavite vrijedne svari doma.
  • Ponesite predmete za osobnu higijenu (pribor za pranje zubi, papirnate maramice).
  • U slučaju nekog drugog medicinskog stanja, ponesite lijekove koje inače uzimate, u originalnom pakiranju.
  • Ponesite pidžamu (s kopčanjem naprijed), ogrtač, donje rublje, čarape.
  • Slobodno ponesite knjige i časopise, a imate i pristup wireless (bežičnom) internetu.

NAKON OPERACIJE

  • Nakon buđenja iz anestezije moguća je mučnina, osjećaj suhih usta te nadraženost od intubacijske cijevi.
  • Ako je sve u redu, možete očekivati otpust sljedeći dan.

NAKON POVRATKA U SVOJ DOM

  • Redovito i doslovno slijedite liječničke upute kako biste se što prije oporavili.
  • U slučaju promjene ili pogoršanja stanja, savjetujte se sa svojim liječnikom.
  • Nastojte se svakodnevno kretati (lagana šetnja), kako biste izbjegli moguće komplikacije.
  • Pridržavajte se niže navedene prehrane, i uzimajte veće količine tekućine.

PREHRANA

Preporučuje se kalorična hrana, s više voća i povrća, obilje bjelančevina, umjerena masnoća, dovoljno vitamina, bez celuloze. Uzimajte više manjih obroka u danu, toplo i svježe pripremljeno.

Važno je unositi probiotike i prebiotike.

Hranu kuhajte, pripremajte na žaru, pirjate u vlastitom soku, bez jakih začina. Preporučuje se kuhanje variva u slanoj vodi i prelijevanje u tanjuru svježim uljem. Zabranjeno je pripremati jela sa zaprškom, pržiti ili dinstati hranu, kao i prelijevanje jela vrućim uljem.

 

DOPUŠTENA JELA I PIĆA

  • Juhe: nemasna juha od mesa ili riba.
  • Meso i ribe: nemasno meso kuhano i pečeno na žaru (teletina, junetina, puretina, piletina), nemasne ribe (bijele), također kuhane i pečene na žaru.
  • Tjestenina i kruh: sitna tjestenina, dvopek, griz, riža.
  • Povrće: krumpir, sirovo zeleno povrće (ako je probava u redu – bez proljeva i grčeva).
  • Mlijeko i mliječni proizvodi: obrano mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko, mlaćenica, kravlji sir, topljeni polumasni sirevi.
  • Voće: sve kuhano voće.
  • Začini: limun, maslinovo i suncokretovo ulje (bez termičke obrade).
  • Pića: čajevi, obična voda, u manjoj mjeri kava bez kofeina.
  • Slastice: biskvit, puding, riža na mlijeku, griz.

 

ZABRANJENA JELA I PIĆA

  • Juhe: masne juhe, juhe od kupusa ili cvjetače, industrijske juhe (iz vrećice).
  • Meso i riba: svinjsko meso, mesne prerađevine, kobasice divljač, konzerve, masne ribe (skuše, tune, šaran, som), ribe u ulju, pržene ribe.
  • Tjestenina i kruh: kruh s integralnim žitaricama, vrući kruh, dizana tijesta, njoke.
  • Povrće: grah, grašak, leća, bob, cvjetača, kupus, prženi ili restani krumpir, krastavci, konzervirano povrće.
  • Mlijeko i mliječni proizvodi: punomasno mlijeko , masni sirevi, dimljeni sirevi.
  • Voće: konzervirano voće, nedozrelo i neoguljeno voće.
  • Začini: svi začini, svinjska ili druga životinjska mast, toplo ulje, majoneza, ocat, senf, hren.
  • Pića: sva alkoholna pića, gazirana pića, kofein (kava, crni čaj).
  • Slastice: kolači s nadjevom, palačinke, čokolada.

 

OSNOVNA NAČELA DIJETE

  • Zbog smanjene sposobnosti probave, hranu podijelite na veći broj manjih obroka.
  • Hrana neka ne bude vruća, prehladna, preslatka ili prekisela.
  • Hrana neka bude bogata bjelančevinama i vitaminima, a siromašna celulozom i mastima.
  • Jela treba pripremati na ulju.
  • Jedite polako i hranu dobro sažvačite.
  • Odmorite nakon glavnih obroka.

 

Zanima Vas operacija hemoroida?

Minimalno invazivnu kirurgiju hemoroida tehnikom HAL/RAR u Poliklinici Leptir radi dr Domagoj Ivanović, specijalist opće kirurgije, subspecijalist abdominalne kirurgije.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku