Liječenje proširenih vena

U Poliklinici Leptir proširene vene liječimo tehnikom ambulantne (mini) flebektomije, koja spada u minimalno invazivne kirurške zahvate.

Mini flebektomija se primjenjuje u liječenju ispupčenih proširenih vena. Postupak se odnosi na kirurško odstranjivanje segmenata proširenih vena kroz mikro rezove na koži, u veličini milimetar do dva milimetra. Ova vrsta rezova ne zahtijeva postavljanje šavova. Zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom, i stoga je bezbolan za pacijenta. Trajanje zahvata je do sat vremena. Nakon obavljenog zahvata, pacijent hodajući napušta Polikliniku, i preporučuje se redovito kretanje kao dio oporavka.

Nakon zahvata, pacijent bi trebao nositi kompresivnu čarapu na tretiranoj nozi. Trajanje nošenja ovisi o kompleksnosti zahvata, ali uglavnom se radi o dva do tri tjedna. Kompresivne čarape se preporučuje nositi kako bi se smanjila vjerojatnost pojave modrica i oteklina na tretiranom području.

Povremeno, preostale vene mogu postati trombozirane i upaljene, i tada se govori o tromboflebitisu. Stanje se tretira protuupalnim lijekovima i nošenjem kompresivne čarape. Prolaskom vremena i pridržavanjem savjeta liječnika stanje se značajno popravlja.

Zaključno, ovakav zahvat se preporučuje za veće, ispupčene i proširene vene. Postupak mini flebektomije se može kombinirati i s nekim drugim procedurama invazivnog liječenja, te je u takvim postupcima potreban drugačiji oblik anestezije prilikom zahvata.Ostavi komentar