Zdravlje

Zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija definirala je zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti. S time na umu, u sklopu Poliklinike Leptir od samih početaka djeluje i savjetovalište Bioleptir. Prvotno je obuhvaćalo samo nutricionizam, a s vremenom se priključuje i psihologija. U sklopu savjetovališta je i bioljekarna s nekoliko vrsta ciljanih proizvoda provjerene kvalitete, namijenjenih tretmanu simptoma s kojima se suočavaju naši pacijenti. Medicina, nutricionizam i psihologija su komplementarne struke, koje surađuju i nadopunjuju se u službi zdravlja.

Nutricionizam

Nutricionizam je primijenjena prirodna znanost koja razmatra odnos čovjeka i hrane, te sve što proizlazi iz tog odnosa. Spada u biokemijsko područje i temelji se na znanjima različitih prirodnih znanosti. Posljednjih 60-ak godina bilježi se značajan porast pojavnosti kroničnih nezaraznih bolesti. Riječ je o zdravstvenim stanjima koje često nastaju kao posljedica neurednog i sjedilačkog stila života. Po prirodi su kronične i zahtijevaju doživotni medikamentozni tretman, prilagodbu životnog stila te nerijetko gubitak tjelesne težine. Nutricionisti stoga uz liječnike imaju značajnu ulogu u liječenju niza suvremenih bolesti. Pomažu savjetima o prehrani i specifičnim dodacima prehrani u svrhu boljeg tretmana pojedinog zdravstvenog stanja. Bogato znanje i razumijevanje staničnih i organskih procesa čini ih važnim čimbenikom u prevenciji i tretmanu bolesti.

Psihologija

Psihologija je znanost o psihičkim procesima i manifestacijama tih procesa u ponašanju, na razini pojedinca i društva. Zdravstvena psihologija je disciplina psihologije koja proučava povezanost tjelesnih i mentalnih procesa te zdravstveno ponašanje, odnosno ponašanje koje ima svrhu očuvanje zdravlja ili tretman bolesti. Svrhovita je kod prevencije kroničnih nezaraznih bolesti te nošenja s novonastalom bolešću, tjelesnim nedostatkom ili hospitalizacijom. Izazovni periodi života mogu ostaviti svoj trag u vidu narušenog zdravstvenog stanja, a narušeno zdravstveno stanje doprinosi teškoćama mentalnog zdravlja. Stoga psiholozi mogu pomoći edukacijom o zdravstvenom stanju, poučavanjem metoda suočavanja sa stresom ili uslugom psihološkog savjetovanja. Suočavanje sa zdravstvenim stanjem je uvijek izazovno stoga je psiholog važna karika u tom procesu, a često i moderator odnosa između liječnika i pacijenata.

Zanima Vas nutricionističko ili psihološko savjetovanje?

Na raspolaganju su Vam nutricionistkinja Karmen Matković Melki i psihologinja Iva Kantolić.

Sve informacije možete dobiti kod naših medicinskih sestara na +385 1 3014 923 ili mailom na nutricionist@poliklinika-leptir.hr ili psiholog@poliklinika-leptir.hr1 Comment

  • […] Dio naših pacijenata godinama se ne osjeća dobro, zbog čega osjete olakšanje kada se konačno napravi obrada i donese dijagnoza. Olakšanje jer znaju što se događa u njihovom tijelu i jer im je pruženo rješenje u obliku lijekova. No, za dugoročno i održivo unapređenje zdravstvenog stanja, važno je poučiti pacijente kako preuzeti odgovornost za svoje zdravlje te što sami mogu napraviti za unapređenje svog stanja. Kod svih kroničnih nezaraznih stanja i bolesti, osim terapije lijekovima, ključna je promjena životnog stila, u čemu pomažu struke komplementarne (nadopunjujuće) medicini.  […]

Comments are closed.