Psihološko savjetovanje

Psihološko savjetovanje odnosi se na oblik podrške i osnaživanja pojedinca kroz razgovor. Razlozi dolaska na savjetovanje mogu biti različiti, ali u pozadini je najčešće želja za promjenom nekih obrazaca mišljenja i ponašanja, te poboljšavanje ukupne kvalitete života.

Savjetovanje traje do sat vremena. U prvom susretu savjetovatelj i klijent prolaze proces upoznavanja, razgovaraju o razlozima klijentovog dolaska na savjetovanje, njegovim očekivanjima i željama, te se dogovara ponovni susret ili praćenje. Jedan susret često nije dovoljan, pogotovo ako je definirano više razloga dolaska. Pri svakom idućem terminu savjetovanja, razgovara se o vremenu proteklom od posljednjeg susreta, klijentovom putu napretka i problemima koje na tom putu susreo.

Dinamika susreta ovisi od klijenta do klijenta, ali uglavnom su prvi susreti nešto učestaliji, a kasnije rjeđi. Klijent se i između dva termina može javiti savjetovatelju, ako osjeti potrebu. Praćenje je iznimno važno, jer klijent tako dobiva potporu i motivaciju za postizanje željenih promjena.

Za kraj, važno je reći kako psihološko savjetovanje treba biti dobrovoljno, jer možemo raditi na sebi tek kada sami to odlučimo. Aktivnu ulogu u procesu savjetovanja ima klijent. Savjetovatelj može ponuditi podršku, drugačiji pogled na problem, ili neke alate za nošenje s problemom, ali na klijentu ostaje odluka hoće li ih i koristiti.

 

Zanima Vas razgovor sa psihologinjom?

Psihološko savjetovanje i psihoedukactivne aktivnosti u Poliklinici Leptir radi psihologinja Iva Kantolić.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.