Mindfulness

Tijekom rujna ostvarite 20% popusta na sve usluge našeg Savjetovališta!
Saznajte više ovdje

Mindfuness je iznimno vrijedna tehnika mentalnog treninga, iz područja kognitivno-bihevioralne terapije. Na hrvatskom jeziku prevodi se kao usredotočena svjesnost, pomnost ili puna svjesnost. Prvotno je razvijena kao metoda za lakše suočavanje sa stresom i bolju kontrolu simptoma stresnog izgaranja (burn-out) te kroničnih nezaraznih bolesti. Svrha treninga mindfulnessa je upoznavanje i prihvaćanje svog tijela i svojih misli.

Kome je namijenjen

Trening mindfulnessa odgovara svima jer se vježbanjem fokusa i koncentracije te učenjem prihvaćanja misli koje mogu opterećivati povećava kvaliteta života. Nije potrebno nikakvo predznanje, niti kakva oprema. Posebno se ipak preporučuje osobama koje su sklone snažnom doživljavanju emocija, kritiziranju sebe, pretjeranom razmišljanju o prošlosti te čestim brigama i strahovima vezanima za budućnost. Smatra se blagotvornom metodom za osobe koje imaju teškoće iz depresivnog i anksioznog spektra, osobama prekomjerno zabrinutima za vlastito zdravlje, kao i osobama koje trpe kronične bolove.

Kako izgleda Midnfulness trening

Pojedine Mindfulness aktivnosti nalikuju meditaciji, no bez duhovne komponente. U početku pojedina aktivnost traje nekoliko minuta, a vježbanjem se usredotočena svjesnost produžuje i produbljuje. Većina osoba osjeća dobrobit već od jedne aktivnosti, no za dugotrajne i održive benefite, potrebno je svakodnevno vježbati, barem kroz dva mjeseca. To stanje usredotočene svjesnosti s vremenom postaje automatsko (normalno) te se može generalizirati na niz svakodnevnih aktivnosti. Dugoročno, mindfulness praksa doprinosi boljem nošenju sa svakodnevnim stresom, ali i velikim životnim stresovima kada se dogode.

Zanima Vas Mindfulness?

Psihološko savjetovanje i psihoedukactivne aktivnosti u Poliklinici Leptir radi psihologinja Iva Kantolić.

Za narudžbu i više informacija javite se našim medicinskim sestrama na +385 1 3014 923 ili mailom na info@poliklinika-leptir.hr. Sve naše cijene u svakom trenutku provjerite na Cjeniku.